مطیع امر مولا بودن را باید در امتداد مخالفت با هوای نفس دید
حجتالاسلام علیرضا پناهیان، استاد حوزه و دانشگاه در بیستمین جلسه سخنرانی خود با موضوع «راهبرد اصلی در نظام تربیت دینی» در مسجد امام صادق(ع) میدان فلسطین با اشاره به این که یکی از باورهای بسیار مهم، باور به جهنم و دوزخ است، گفت: باور شکنجههای سخت خداوند برای برخی آدمها سخت است. باور به جاودانه […]
حجتالاسلام علیرضا پناهیان، استاد حوزه و دانشگاه در بیستمین جلسه سخنرانی خود با موضوع «راهبرد اصلی در نظام تربیت دینی» در مسجد امام صادق(ع) میدان فلسطین با اشاره به این که یکی از باورهای بسیار مهم، باور به جهنم و دوزخ است، گفت: باور شکنجههای سخت خداوند برای برخی آدمها سخت است. باور به جاودانه و مخلّد بودن در عذاب، باور اینکه کسی برای همیشه در عذاب و در آتش بماند، سخت است. چنین فردی چقدر باید آدم رذلی بوده باشد که لازم است تا همیشه در عذاب بماند. باید باور کنیم بعضیها خیلی رذل هستند که عذاب الهی به صورت همیشگی شامل حال آنها میشود. خداوند دربارۀ گروهی از این آدمهای رذل میفرماید: «اینها دشمن واقعى هستند، از آنان بپرهیز، خدا آنان را بکشد چقدر از حق روگردان هستند؛ هُمُ الْعَدُوُّ فَاحْذَرْهُمْ قاتَلَهُمُ اللَّهُ أَنَّى یُؤْفَکُونَ»(منافقون/۴).
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، وی افزود: متدینین و آدمهای خوب باید باور کنند که بعضیها ممکن است تا این حدّ رذل و بد باشند. برخی از متدینین که اهل لعن فرستادن به دشمنان اهل بیت(ع) نیستند (به همین صورت کلی که در زیارت عاشورا آمده و مخل وحدت نیست)، علتش این است که رذالت این آدمها و اینکه چنین عذابی برای آنها وجود دارد را باور نکردهاند. به دلیل همین سادهاندیشی است که عدهای عمق پدیده شوم و پلید اسرائیل را باور نمیکنند؛ ولی دشمن را باید باور کرد.
استاد حوزه علمیه با بیان این که باور کردن وجود دشمن برای افراد ساده و اعتقاد به رذل بودن برخی از انسانها برای آنها سخت است، در حالیکه برای رسیدن به جامعه سالم در زمان امام زمان(عج)، باید چنین باوری داشته باشیم، گفت: اگر رذالت برخی از آدمها را باور نکنی، آنقدر این آدمهای رذل در مقابل چشمت جنایت خواهند کرد تا باور کنی. جنایتهایی که این اواخر در کشورهای منطقه اتفاق میافتد، نمونهای از وجود آدمهای رذل است. کلمات حضرت امام خمینی(ره) برای فهمیدن پستی دشمن بسیار عالی است. امام(ره) محکمترین و تندترین تعابیر را علیه مذهبیهایی به کار میبرند که جاده صاف کن دشمن هستند و اعتقادی به پستی و رذل بودن دشمنان ندارند.
پذیرش ولایت فقط برای کسانی سخت است که در دل مرض دارند و متکبرند
وی بیان داشت: راه باور جاودانه بودن عذاب جهنم، باور میزان رذالت برخی آدمها است؛ و راه باور رذالت و پستی برخی آدمها هم این است که ببینی پذیرش راه اولیاء خدا، چقدر آسان بوده است ولی این عده آن را نپذیرفتهاند. اجرای صادقانۀ فرمان خدا در گرو پذیرش فرمان ولایت است. اتفاقاً پذیرش فرمان از ولایت، کار ما را آسان کرده است. اگر آسان بودن پذیرش ولایت و فرمان او را قبول کنی، رذل بودن آدمهایی را که با آن مخالفت کردهاند را باور خواهی کرد.
حجت الاسلام پناهیان افزود: کسی که راه آسان ولایت را نرفته است، بسیار آدم رذلی بوده است. اصل پذیرش حرف اولیاء خدا یک مخالفت با هوای نفس است ولی پذیرش آن آسان است و چون آسان است باید گفت مرگ بر کسانیکه این کار آسان را نپذیرفتهاند و عذاب جاودانه بر کسانی باد که از آن سر باز زدهاند. پذیرش ولایت فقط برای کسانی سخت است که در دل مرض دارند و متکبرند.
وی در ادامه اظهار داشت: امام صادق(ع) میفرماید: در روز قیامت خدا به بعضیها نگاه نمیکند و با آنها حرف نمیزند، اینها سه گروه هستند: ۱٫ کسانی که جایگاه امامت را غصب کردهاند ۲٫ کسانی که در مقابل اولیاء خدا ایستادهاند و یا جنگیدهاند ۳٫ کسانی که برای دو گروه اول یک ذره سهم از اسلام قائل شدهاند. (ثَلَاثَهٌ لا یُکَلِّمُهُمُ اللَّهُ یَوْمَ الْقِیامَهِ وَ لا یُزَکِّیهِمْ وَ لَهُمْ عَذابٌ أَلِیمٌ مَنِ ادَّعَى إِمَامَهً مِنَ اللَّهِ لَیْسَتْ لَهُ وَ مَنْ جَحَدَ إِمَاماً مِنَ اللَّهِ وَ مَنْ زَعَمَ أَنَّ لَهُمَا فِی الْإِسْلَامِ نَصِیباً؛ کافی/ج۱/ص۳۷۳).
وقتی مبارزه با نفس به موضوع ولایت میرسد، رنجها کاهش مییابد
استاد حوزه علمیه با اشاره به این که وقتی مبارزه با نفس به موضوع ولایت میرسد، رنجها کاهش پیدا میکند، بیان داشت: رنج اطاعت از خدا و انجام تکالیف و رضایت به تقدیر، در پذیرش ولایت از بین میرود. خدا، مولا را برای آدمهای سالم گذاشته است تا راه طولانی و سخت را آسان کند و خدا کسانی را که وقتی راه آسان میشود؛ باز هم پشت میکنند و آن راه را نمیروند را لعنت میکند. خدا امیرالمؤمنین علی(ع) را گذاشته تا دینداری آسان شود. آدم ضعیفی که مریض نباشد، وقتی به ولیّ خدا میرسد میگوید: آقا! شما چقدر خوبید! شما که آمدید، قصه عوض شد و کارها آسان شد! من چون شما را ندیده بودم، بیدین بودم. لذا از این به بعد دیندار خواهم بود.
وی ادامه داد: ولایت، مبارزه با نفس را آسان میکند. البته کسی که جاهل است، از این قاعده خارج است؛ ولی کسی که با جلوه علی بن ابیطالب(ع) مواجه میشود و ولایت او را رد میکند، خیلی آدم رذلی است.
کربلا نشاندهنده رذالت کسانی است که ولایت علی(ع) را باور نکردند
استاد حوزه علمیه بیان داشت: اگر کسی رذالت کسانی که ولایت علی(ع) را نپذیرفته بودند را باور نکرد، کربلا را ببیند. همۀ کسانی که خون به جگر حضرت علی(ع) کرده بودند، در کربلا رذالت خودشان را نشان دادند. در کدام یک از جنگها، این جنایتهایی که در کربلا مرتکب شدند را انجام داده بودند؟! کربلا، جای سادهای نیست، کربلا محل بالاترین معارف است. اگر ابن ملجم را نفهمیدهای، تفسیر او را در کربلا ببین. این کینهها را در کجا پنهان کرده بودند؟ نعل تازه زدن به اسبها و تاختن بر بدن شهدا چه نفعی برای دشمن داشته است؟ زدن با چوب نیزه به سر بچههای امام حسین(ع) برای چه هدفی بوده است؟ اینکه کسی علی(ع) را دوست نداشته باشد، ساده نیست. اینکه کسی از بغض علی(ع)، امام حسین(ع) را بکشد؛ ساده نیست.
امام، تسهیل کنندۀ عبودیت و مبارزه با هوای نفس است
وی بیان داشت: اگر مراحل قبلی مبارزه با نفس سخت است، در عوض وقتی ولایت امیرالمؤمنین(ع) مطرح میشود، کارها آسان است. امام، تسهیل کنندۀ عبودیت و مبارزه با هوای نفس است. از این نقطه به بعد دشمنی با اولیاء خدا جدیتر میشود. در مسیر مبارزه با نفس، تمام بحثها دربارۀ رنج در مراحل مقدماتی بود؛ وقتی به موضوع ولایت میرسیم، رنجها کاهش پیدا میکند.
حجت الاسلام پناهیان خاطرنشان کرد: در روایت معروفی از امام صادق(ع) نقل شده است: «پس هر فقیهى که مراقب نفس و حافظ دین خود است و با نفس خود مخالفت میکند و مطیع امر مولا مىباشد، بر عوام است که از چنین فقیهى تقلید کنند؛ فَأَمَّا مَنْ کَانَ مِنَ الْفُقَهَاءِ صَائِناً لِنَفْسِهِ، حَافِظاً لِدِینِهِ، مُخَالِفاً لِهَوَاهُ، مُطِیعاً لِأَمْرِ مَوْلَاهُ فَلِلْعَوَامِّ أَنْ یُقَلِّدُوه»(تفسیر منسوب به امام حسن عسکری ع/ص۳۰۰) در این روایت مطیع امر مولا بودن را باید در امتداد مخالفت با هوای نفس دید. این دو در یک راستا هستند.
اگر برای کسی مخالفت با هوای نفس سخت است باید بیشتر به روضه امام حسین(ع) برود
وی با بیان این که اگر برای کسی مخالفت با هوای نفس سخت است باید بیشتر به روضه امام حسین(ع) برود، گفت: این نعمت ولایت را که رایگان به ما دادهاند، اگر با استفاده از این نعمت که جذاب و تسهیلکنندۀ بندگی و مخالفت با نفس است، مبارزه با نفس را برای خودمان آسان نکنیم، در این صورت خودمان را مستحق عذاب جهنم خواهیم یافت. امام صادق(ع) در تفسیر آیه «الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ»(مائده/۳) فرمودند: «الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ بِإِقَامَهِ حَافِظِهِ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتِی بِوَلَایَتِنَا وَ رَضِیتُ لَکُمُ الْإِسْلامَ دِیناً أَیْ تَسْلِیمَ النَّفْسِ لِأَمْرِنَا»(مناقب آل ابیطالب/ج۳/ص۲۳) در اینجا «رَضِیتُ لَکُمُ الْإِسْلامَ دِیناً» تسلیم بودن نفس به امر ائمۀ هدی(ع) است.
استاد حوزه علمیه ادامه داد: امام تسهیلکنندۀ حرکت در این مسیر است چون جذابیت و شیرینی خاصی دارد. «فَمَا أَحْلَى أَسْمَاءَکُمْ»(زیارت جامعه- عیون اخبار رضا ع/ج۲/ص۲۷۶) امام جذاب و زیبا است، ناز است. اگر کسی آدم حسابی دیده باشد میتواند تأثیر امام را بر تسهیل دینداری بفهمد. کسی که به نماز اول وقت علاقه ندارد، وقتی به امام زمان(عج) علاقمند شود و بفهمد امام زمان(عج) نماز اول وقت را دوست دارد، اهل نماز اول وقت میشود. امام دل را جذب میکند و با محبت امام است که میتوان اهل دینداری شد و دین را فهمید. در زیارت جامعه میخوانیم: «بِمُوَالاتِکُمْ عَلَّمَنَا اللَّهُ مَعَالِمَ دِینِنَا»(عیون اخبار رضا ع/ج۲/ص۲۷۷) ایجاد اتحاد بین مردم و در جامعه هم کار آسانی نیست و فقط ولایت میتواند این کار را انجام دهد. لذا در ادامه چنین آمده است: «وَ بِمُوَالاتِکُمْ تَمَّتِ الْکَلِمَهُ وَ عَظُمَتِ النِّعْمَهُ وَ ائْتَلَفَتِ الْفُرْقَهُ»(همان)
فقط با ورع میتوان به ولایت رسید
وی با اشاره به این که فقط با ورع میتوان به ولایت رسید و ورع نیز مرحلۀ آخر تقوا است، اظهار داشت: ورع، ترک آسان هوای نفس است، یعنی در این مرحله دیگر مبارزه با هوای نفس آسان شده است. امیرالمؤمنین(ع) به سلیم فرمود: ملاک این امر (ولایت)، ورع است چرا که به ولایت ما جز با ورع نمىتوان رسید؛ یَا سُلَیْمُ إِنَّ مِلَاکَ هَذَا الْأَمْرِ الْوَرَعُ لِأَنَّهُ لَا یُنَالُ وَلَایَتُنَا إِلَّا بِالْوَرَع»(کتاب سلیم بن قیس/ج۲/ص۸۲۷).
حجت الاسلام پناهیان در پایان اظهار داشت: باید با ورع به سمت ولایت برویم و با ولایت، ورع را بالا ببریم. اینطوری ورع هم آسان میشود. عشق به امیرالمؤمنین(ع)، ورع را افزایش میدهد و ورع عشق به امیرالمومنین(ع) را بالا میبرد. عشق به علی(ع) عشق به همه خوبیها است. در زیارت جامعه میخوانیم: «إِنْ ذُکِرَ الْخَیْرُ کُنْتُمْ أَوَّلَهُ وَ أَصْلَهُ وَ فَرْعَهُ وَ مَعْدِنَهُ وَ مَأْوَاهُ وَ مُنْتَهَاهُ». اما علت اینکه ولی خدا، مبارزه با نفس را آسان میکند این است که ولی خدا، مظلوم است. وقتی مظلومیت علی(ع) را هنگام شهادت حضرت زهرا(س) ببینی، مبارزه با نفس برایت آسان میشود.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰