معلوم نیست با ۶۰۰۰سال عبادت نفس ذلیل خدا شده باشد/ پاسخ خدا به ۷ شبانهروز طلب مغفرت
حجتالاسلام علیرضا پناهیان، استاد حوزه و دانشگاه در بیست و یکمین جلسه سخنرانی خود با موضوع «راهبرد اصلی در نظام تربیت دینی» در مسجد امام صادق(ع) میدان فلسطین با اشاره به این که ماه رمضان ماه مغفرت است و به فرمودۀ رسول خدا(ص) بدبخت کسی است که در این ماه از مغفرت خداوند محروم شود، […]
حجتالاسلام علیرضا پناهیان، استاد حوزه و دانشگاه در بیست و یکمین جلسه سخنرانی خود با موضوع «راهبرد اصلی در نظام تربیت دینی» در مسجد امام صادق(ع) میدان فلسطین با اشاره به این که ماه رمضان ماه مغفرت است و به فرمودۀ رسول خدا(ص) بدبخت کسی است که در این ماه از مغفرت خداوند محروم شود، گفت: همه مشتاقند که حداکثر استفاده از این ماه و شبهای آن را داشته باشند. اگر کسی در این ماه از اجابت پروردگار عالم محروم شود، به این سادگیها راه نجات پیدا نخواهد کرد. امام صادق(ع) میفرماید: یکى از علماى بزرگ بنى اسرائیل، به حدّى خدا را عبادت کرد که مانند خلال، ضعیف و باریک شده بود. خداوند از طریق وحى به پیغمبر آن زمان فرمان داد که به او بگو: به عزّت و جلال و جبروتم سوگند که: اگر آنقدر مرا عبادت کنى که بدنت آب شود ـ مانند پیه که در اثر حرارت در دیگ ذوب مىشود ـ این اطاعت و عبادت را از تو قبول نمیکنم مگر آنکه از همان راه و بابی که من دستور دادهام به سوى من بیایی؛ إِنَّ حَبْراً مِنْ أَحْبَارِ بَنِی إِسْرَائِیلَ عَبَدَ اللَّهَ حَتَّى صَارَ مِثْلَ الْخِلَالِ فَأَوْحَى اللَّهُ إِلَى نَبِیٍّ مِنْ أَنْبِیَائِهِ فِی زَمَانِهِ قُلْ لَهُ وَ عِزَّتِی وَ جَلَالِی وَ جَبَرُوتِی لَوْ أَنَّکَ عَبَدْتَنِی حَتَّى تَذُوبَ کَمَا تَذُوبُ الْأَلْیَهُ فِی الْقِدْرِ مَا قَبِلْتُ مِنْکَ حَتَّى تَأْتِیَنِی مِنَ الْبَابِ الَّذِی أَمَرْتُکَ(ثواب الاعمال و عقاب الاعمال/۲۰۳).
پاسخ خدا به ۷ شبانه روز طلب مغفرت: «باید از همان راهی که گفتهام بیاید»
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، وی با اشاره به این که امام صادق(ع) در روایت دیگری میفرمایند: حضرت موسی(ع) از کنار مردی عبور کردند، دیدند دستش را درِ خانه خدا به عبادت بالا برده است. از او عبور کردند. بعد از یک هفته دوباره دیدند دست او درِ خانه خدا بالا است. حضرت موسی(ع) صدا زدند: خدایا این بنده تو است که دستش را به سمت تو بالا گرفته است و از تو حاجتی دارد. هفت روز است که از تو مغفرت میخواهد. اما هنوز جوابش را ندادهای. خداوند وحی فرستاد که ای موسی! اگر آنقدر دعا کند که دستهایش قطع شود، یا زبانش قطع شود، من جوابش را نمیدهم مگر از آن دری که به او گفتهام بیاید؛ مَرَّ مُوسَى بْنُ عِمْرَانَ ع بِرَجُلٍ وَ هُوَ رَافِعٌ یَدَهُ إِلَى السَّمَاءِ یَدْعُو اللَّهَ فَانْطَلَقَ مُوسَى فِی حَاجَتِهِ فَبَاتَ سَبْعَهَ أَیَّامٍ ثُمَّ رَجَعَ إِلَیْهِ وَ هُوَ رَافِعٌ یَدَهُ إِلَى السَّمَاءِ فَقَالَ یَا رَبِّ هَذَا عَبْدُکَ رَافِعٌ یَدَیْهِ إِلَیْکَ یَسْأَلُکَ حَاجَتَهُ وَ یَسْأَلُکَ الْمَغْفِرَهَ مُنْذُ سَبْعَهِ أَیَّامٍ لَا تَسْتَجِیبُ لَهُ قَالَ فَأَوْحَى اللَّهُ إِلَیْهِ یَا مُوسَى لَوْ دَعَانِی حَتَّى یَسْقُطَ یَدَاهُ أَوْ یَنْقَطِعَ لِسَانُهُ مَا اسْتَجَبْتُ لَهُ حَتَّى یَأْتِیَنِی مِنَ الْبَابِ الَّذِی أَمَرْتُه(المحاسن/۱/۲۲۴).
نفست را با پذیرش فرمان مافوق ذلیل کن
استاد حوزه علمیه ادامه داد: امام صادق(ع) میفرمایند: نفس خودت را ذلیل کن با تحمل فرمان کسی که به عنوان مافوق تو، با تو مخالفت میکند و کسی که نسبت به تو برتری دارد و تو اقرار کردهای به فضل او برای اینکه با او مخالفت نکنی؛ ذَلِّلْ نَفْسَکَ بِاحْتِمَالِ مَنْ خَالَفَکَ مِمَّنْ هُوَ فَوْقَکَ وَ مَنْ لَهُ الْفَضْلُ عَلَیْکَ فَإِنَّمَا أَقْرَرْتَ بِفَضْلِهِ لِئَلَّا تُخَالِفَهُ(کافی/۱۵/۵۵۴). این مافوق میتواند پدر و مارد در محیط خانه، فرمانده در محیط پادگان، رییس شما در اداره و …. باشد. این حدیث میتواند در فلسفه اخلاق جای داشته باشد؛ نه اینکه صرفاً یک گزاره اخلاقی باشد. چون بیان میکند برای اینکه به خدا برسی، نفس تو باید ذلیل شود.
باید با هوای نفس مبارزه کنیم تا ذلیل خدا شویم، و به خدا برسیم
وی افزود: برای اینکه به جایی برسی، نفس تو باید ذلیل شود. برای ذلیل شدن نفس باید با آن مبارزه و مخالفت کرد. برای مبارزه و مخالفت با نفس باید فرمان مافوق وجود داشته باشد. تنها مسیر این است و انسان مجبور به مبارزه با هوای نفس است. انسان باید مبارزه با هوای نفس بکند تا ذلیلِ خدا شود و بتواند به خدا برسد. امکان ندارد یک آدم متکبر- تاوقتی که متکبر است- به خدا برسد. راه رسیدن به خدا تذلل است. یعنی «من» نباید داشته باشی تا بتوانی به خدا برسی.
حجت الاسلام پناهیان خاطرنشان کرد: اگر نفس انسان با خدا تنها باشد، انگار کمکم پُررو میشود و برای خودش مقام و جایگاهی در نظر میگیرد و «منِ» او در مقابل خدا از بین نمیرود. لذا معلوم نیست در اثر ارتباط مستقیم با خدا، تذلل در مقابل خدا حاصل شود. اینکه عبادت شش هزار ساله ابلیس نابود میشود، پیامش این است که اگر شش هزار سال هم مستقیم خدا را عبادت کنی، معلوم نیست نفس در اثر این عبادت، ذلیل خدا شده باشد.
«ذلیلِ خدا بودن» علت انتخاب شدن موسی(ع) برای صحبت با خدا
وی بیان داشت: در مورد اهمیت ذلیل شدن نفس در مقابل خدا میتوان به این روایت اشاره کرد که امام باقر(ع) فرمود: خداوند تبارک و تعالى به موسى(ع) وحى فرستاد: آیا میدانى چرا از میان همۀ مردم تو را برای سخن گفتن با خودم برگزیدم؟ موسى(ع) عرض کرد: پروردگارا، نه نمىدانم، خداوند فرمود: من بندگانم را زیر و رو کردم (آزمایش نمودم) و در میان آنها ذلیلتر و خاکسارتر و فروتنتر از تو نسبت به خود ندیدم، اى موسى براى اینکه چون تو از نماز فارغ میشوى، روى خود را بر خاک مىنهى. یعنى اظهار کوچکى و ناچیزى مینمایى؛ أَوْحَى اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ إِلَى مُوسَى ع أَنْ یَا مُوسَى أَ تَدْرِی لِمَ اصْطَفَیْتُکَ بِکَلَامِی دُونَ خَلْقِی قَالَ یَا رَبِّ وَ لِمَ ذَاکَ قَالَ فَأَوْحَى اللَّهُ تَبَارَکَ وَ تَعَالَى إِلَیْهِ أَنْ یَا مُوسَى إِنِّی قَلَّبْتُ عِبَادِی ظَهْراً لِبَطْنٍ فَلَمْ أَجِدْ فِیهِمْ أَحَداً أَذَلَّ لِی نَفْساً مِنْکَ یَا مُوسَى إِنَّکَ إِذَا صَلَّیْتَ وَضَعْتَ خَدَّکَ عَلَى التُّرَابِ(کافی/۲/۱۲۳).
«پذیرش برتری ولیّ الله»؛ راه ذلیلِ خدا شدن
حجت الاسلام پناهیان گفت: اگر من بخواهم به خدای متکبر راه پیدا کنم، باید متذلل شوم. فلسفه مبارزه با نفس این است که نفس را خوب زمین بزنی و وقتی میخواهی این کار را بکنی، خداوند ولیّ خودش را معرفی میکند و تو باید قبول کنی که او از تو برتر است. به غیر از پذیرش برتری او بر خودت، باید دستورات خدا را نیز از او دریافت کنی و دستوراتی که خوش میگوید را هم مانند دستورات خدا بپذیری. اینکه خداوند میفرماید اگر کسی آنقدر دستش را در خانۀ من دراز کند که دستهایش بشکند یا زبانش قطع شود؛ یا اگر آنقدر عبادت کند که مانند پیه داخل دیگ، آب شود اگر از راهی که من گفتهام نرفته باشند؛ قبول نمیکنم، این راه همان راه ولایت است که باید از آن طریق دستور خدا را دریافت کرد.
علت هلاکت ابلیس، تکبر به ولیالله/ علت بخشش آدم(ع)، تواضع به ولیالله
وی ادامه داد: امام حسن عسکری(ع) از قول پیامبر اکرم(ص) فرمودند که: «ابلیس، خدا را معصیت کرد و هلاک شد چون معصیت او همراه با تکبر نسبت به حضرت آدم بود و حضرت آدم، خدا را معصیت کرد ولی سالم ماند و هلاک نشد چون معصیت خودش را با تکبر بر پیامبر اسلام(ص) و اهلبیت(ع) همراه نکرد. و این سخن خدا است که ای آدم! ابلیس در تو، مرا عصیان کرد و نسبت به تو تکبر نشان داد و هلاک شد. اگر نسبت به تو با دستور من تواضع میکرد، رستگار میشد چه رستگارشدنی! و تو مرا با خوردن از شجره، معصیت کردی و با تواضع در مقابل محمد و آل محمد(ص) به تمام رستگاری میرسی؛ عَصَى اللَّهَ إِبْلِیسُ، فَهَلَکَ لِمَا کَانَ مَعْصِیَتُهُ بِالْکِبْرِ عَلَى آدَمَ وَ عَصَى اللَّهَ آدَمُ بِأَکْلِ الشَّجَرَهِ، فَسَلِمَ وَ لَمْ یَهْلِکْ لِمَا لَمْ یُقَارِنْ بِمَعْصِیَتِهِ التَّکَبُّرَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّیِّبِینَ، وَ ذَلِکَ أَنَّ اللَّهَ تَعَالَى قَالَ لَهُ: «یَا آدَمُ عَصَانِی فِیکَ إِبْلِیسُ، وَ تَکَبَّرَ عَلَیْکَ فَهَلَکَ، وَ لَوْ تَوَاضَعَ لَکَ بِأَمْرِی، وَ عَظَّمَ عِزَّ جَلَالِی لَأَفْلَحَ کُلَّ الْفَلَاحِ کَمَا أَفْلَحْتَ، وَ أَنْتَ عَصَیْتَنِی بِأَکْلِ الشَّجَرَهِ، وَ بِالتَّوَاضُعِ لِمُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ تُفْلِحُ کُلَّ الْفَلَاحِ»(احتجاج طبرسی/۱/۵۳)
شباهت نماز بی ولایت به شهوترانی
استاد حوزه علمیه در پایان بیان داشت: اگر شهوترانی و فساد و گناه ـ به این دلیل که انسان هر کاری دلش خواسته انجام داده است ـ کار زشتی محسوب میشود، نماز بیولایت هم زشت است چون انسان هر کاری که دلش خواسته انجام داده است. اتفاقاً نمازخوانهای بیولایت جنایتهایی را انجام دادهاند که کفار هم آن کارها را نکردهاند. کفار وقتی با پیامبر میجنگیدند حرمت اسرای سپاه اسلام را نگاه میداشتند ولی نمازخوانهای بیولایت در کربلا حرمت بچههای خردسال امام حسین(ع) را هم نگه نداشتند.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰