آزادی و عدالت – قسمت سوم- مفهوم عدالت
راغب اصفهانى در مفردات، عدل و عدالت را به معناى مساوات قرار داده و گفته است: «عدل، تقسیم کردن به طور مساوى است و بر این اساس، روایت شده است که آسمان و زمین بر پایه عدالت برقرار شده است، براى آگاهى دادن به اینکه اگر یک رکن از چهار رکن جهان بر دیگرى بیشتر […]
راغب اصفهانى در مفردات، عدل و عدالت را به معناى مساوات قرار داده و گفته است:
«عدل، تقسیم کردن به طور مساوى است و بر این اساس، روایت شده است که آسمان و زمین بر پایه عدالت برقرار شده است، براى آگاهى دادن به اینکه اگر یک رکن از چهار رکن جهان بر دیگرى بیشتر و یا کمتر باشد، بر مقتضاى حکمت جهان با نظم نخواهدبود.» (۷)
ابن منظور در لسان العرب نیز عدل را به معناى تساوى میان دو چیز معنا کرده است. (۸)
شیخ طوسى در معناى آن چنین مى گوید: «العداله فى اللغه ان یکون الانسان متعادل الاحوال متساویا.» (۹)
عدالت در لغت، به معناى این است که انسان احوال متعادل و متساوى داشته باشد و علامه طباطبایى آن را چنین معنا کرده است: «هى اعطإ کل ذى حق من القوى حقه و وضعه فى موضعه الذى ینبغى له.» (۱۰)
عدالت، این است که هر صاحب حقى از نیروها را به حقش برسانى و آن را در جایگاه مناسب خویش قرار دهى و این معنا، با معناى لغوى عدالت که تساوى است، منافات ندارد؛ زیرا مقصود از تساوى، تقسیم به طور متساوى نیست که به هر یک مقدارى مخصوص برسد و همه به یک اندازه بهره مند شوند؛ بلکه مقصود، رعایت تناسب و اعتدال است ؛ یعنى هر چیزى را مناسب با وضع خود رعایت کردن و به طور شایسته به کار گرفتن.
از ارسطو نیز براى عدالت همین معنا نقل شده است:
«عدالت، به معناى خاص کلمه، برابر داشتن اشخاص و اشیإ است. هدف عدالت همیشه تامین تساوى ریاضى نیست، مهم این است که میان سود و زیان و تکالیف و حقوق اشخاص، تناسب و اعتدال رعایت شود. پس در تعریف عدالت مى توان گفت ؛ فضیلتى است که به موجب آن، باید به هر کس آنچه را که حق اوست، داد.» (۱۱)
از پیشوایان راستین و امامان دین نیز عدالت به همین معنا نقل شده است:
امام هفتم موسى ابن جعفر علیه السلام فرمود:
«خداوند هیچ گونه مالى را رها نکرده ؛ بلکه آن را قسمت کرده و حق هر صاحب حقى را به او داده است. اگر عدالت در میان مردم برقرار شود، خواص و عوام، فقرا و مساکین و همه قشرهاى مردم، بى نیاز خواهند شد.» (۱۲)
————————————————-
۷٫ معجم مفردات الفاظ القرآن، دارالکتب العربى، ص ۳۳۶٫
۸٫ لسان العرب، نشر ادب الحوزه، قم، ج ۱۱٫
۹٫ المبسوط، چاپ المکتبه المرتضویه، ج ۸، ص ۲۱۷٫
۱۰٫ المیزان فى تفسیر القرآن، ج ۱، ص ۳۷۱٫
۱۱٫ عدالت، حقوق، دولت، چاپ انتشارات مطالعات، ص ۸٫
۱۲٫ کافى، ج ۱۱، ص ۵۴۲، والحیاه، ج ۶، ص ۳۴۵٫
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰