فرهنگ در جامعه به شدت غریب است/ در قانون اساسی دین و فرهنگ مقدم بر سیاست است
حجت الاسلام علیرضا پناهیان، با اشاره به اهمیت فرهنگ و ضرورت آن گفت: واقعیت این است که حل مشکلات معیشتی به صورت پایدار، وابسته به تحول و ارتقای فرهنگی است و نمیشود بدون اصلاح و ارتقای فرهنگ، مسائل معیشتی مردم را مرتفع کرد. استاد حوزه دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا افزود: دغدغه فرهنگی […]
حجت الاسلام علیرضا پناهیان، با اشاره به اهمیت فرهنگ و ضرورت آن گفت: واقعیت این است که حل مشکلات معیشتی به صورت پایدار، وابسته به تحول و ارتقای فرهنگی است و نمیشود بدون اصلاح و ارتقای فرهنگ، مسائل معیشتی مردم را مرتفع کرد.
استاد حوزه دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا افزود: دغدغه فرهنگی داشتن ارزشی بالاتر از دغدغههای دیگر و رفع سایر مشکلات جامعه دارد، هرچند که به عنوان یک مسأله ضروری باید به مسأله نان و آب مردم پرداخته شود و مردم نباید مشکلات معیشتی اولیه داشته باشند.
اقتصاد مقاومتی
استاد حوزه و دانشگاه اظهار داشت: درست است که حل مشکلات معیشتی، بستگی به تدبیر هوشمندانه دارد اما با دارا بودن مدیریت انقلابی و طرحهای اقتصادی، برای اقتصاد مقاومتی، نیاز به زمینه سازی فرهنگی است.
وی در مورد اهمال دولتهای گذشته اظهار تأسف کرد و گفت: متأسفانه دولتهای پیشین، هیچ یک، اهمیت لازم به فرهنگ را ندادهاند، بسیاری از امور فرهنگی جامعه باقی مانده از دوران طاغوت است و در برخی از زمینهها هیچ تحولی صورت نگرفته است.
سبک زندگی
حجتالاسلام پناهیان افزود: در این انتخابات باید به فرهنگ، بیش از انتخابات گذشته اهمیت دهیم، این که مقام معظم رهبری بحث سبک زندگی را مطرح میکنند و مواردی را تذکر میدهند ناشی از این است که نهادهای فرهنگی تاکنون برای بهسازی وضعیت فرهنگی جامعه و بهبود سبک زندگی، تلاش موفقی نداشتهاند.
وی ادامه داد: دولتها اگر میخواهند جامعیت داشته باشند و زیر بنایی کار کنند، لازم است برای اصلاح و ارتقای فرهنگی جامعه طرحی روشن داشته باشند.
آشنایی با مبانی معرفتی
این استاد حوزه و دانشگاه درباره ارتباط نامزدها با حوزه و مراجع گفت: طرحی که باعث تحول فرهنگی جامعه شود باید از آبشخور معارف دینی تغذیه کرده باشد و رییس جمهور باید آشنایی دقیقی با مبانی معرفتی و دینی داشته باشد چون اصلاح فرهنگ اگر بر محور معنویت ناب اسلامی نباشد، آفاتی را به دنبال خواهد داشت .
وی گفت: نامزدها باید وارد چنین مباحثی شوند و دیدگاههای خودشان را مطرح کنند و ایدههایی که برای گسترش فرهنگ اسلامی میپندارند به صورت روشن و واضح بیان کنند تا در آینده در صورت انتخاب، بتوان از آنها سؤال کرد.
حجتالاسلام پناهیان افزود: حتی اگر به صورت شعاری به این بحثها پرداخته شود، فایدهاش این است که اولاً چنین گفتمانهایی در جامعه تقویت میشود و بعد از انتخاب شدن نامزدها میتوان آن را مورد بازخواست قرار داد.
ارتباط با حوزه و مراجع
وی ابراز داشت: نامزدها میتوانند ارتباط گوناگونی با مراجع داشته باشند، ولی باید به نامزدی رأی دهیم که ارتباط منطقی، عقلانی و اعتقادی با معرفت دینی و حوزههای علمیه داشته باشند.
این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: برخی فقط به دنبال ارتباط با بخشهای شاذ و نادر حوزه هستند و بعضیها از اساس، به اسلام انقلابی اعتقاد ندارند و برای این که اغراض خودشان را به کرسی بنشانند سعی میکنند از فرصتهایی که در فضاهای آزادی که در حوزه است، بتوانند سوء استفاده کنند.
وی در ادامه افزود: مراجعه به حوزه انواع متفاوتی دارد، و امام(ره) توصیه کردند باید به دنبال عالم زمان شناس و انقلابی رفت که حوزههای علمیه از چنین عالمانی برخوردار است.
طراحی ساختار نظام
حجتالاسلام پناهیان درباره التزام به حوزه گفت: باید به نامزدی که معتقد به چنین حوزهای است و خودش را ملتزم میداند که از توان حوزه برای طراحی ساختارهای نظام استفاده کند، رأی دهیم چون بیرون آمده از معرفت دینی حوزه است و تاکنون همه موفقیتهایش مبتنی بر معرفت دینی و آموزههای عالمان انقلابی حوزه بوده است.
وی اظهار داشت: در آینده هم بیش از گذشته، نیازمند مراجعه به حوزههای علمیه هستیم؛ چون سؤالات بی شماری وجود دارد، که در اداره کشور با آنها رو به رو هستیم .
استاد حوزه و دانشگاه تأکید کرد: ما به نامزدی رأی دهیم که اعتقاد راسخ به حوزههای علمیه داشته و قدرت شناسایی عالمان انقلابی و عارف به زمان را دارا باشد و با ادب و احترام با حوزههای علمیه برخورد کند.
مذهبی بودن رییس جمهور
وی در ادامه گفت: در قانون اساسی مذهبی بودن نامزد ریاست جمهوری بر سیاسی بودن او مقدم شده و این تقدم مذهبی بودن بر سیاسی بودن به این دلیل است که تا حدی معارف دینی باید به او آموزش داده شده باشد، چون بدون آموزش دیدن، به سختی میشود به پاسداری از دین و مذهب و پشتیبانی انقلاب اقدام کرد.
حجتالاسلام پناهیان در پاسخ به این پرسش که باید به گفتمان رأی دهیم یا به شخصیت نامزدها گفت: به نظر من باید هر دو وجه را در نظر گرفت چون اهمیت گفتمان، گاهی اوقات از اهمیت اشخاص بیشتر است ولی وقتی گفتمانها به هم نزدیک بودند، آن زمان باید به دنبال اشخاص برویم و شخصیت فرد را در نظر بگیریم.
رابطه گفتمان با شخصیت
وی درباره ضرورت گفتمان گفت: وقتی گفتمان فردی را پذیرفتیم باید به شخصیت او هم نگاه کنیم که چقدر صادقانه و عمیق و توأم با اعتقاد، پای این گفتمان آمده و توانایی استقامت این گفتمان و قدرت تدبیر این گفتمان را دارد.
این استاد حوزه و دانشگاه درباره نقش دولت در ایجاد فرهنگ گفت: نقش دولت در مسائل فرهنگی خیلی مؤثر است و ممکن است گفته شود فرهنگ نباید به صورت تحلیلی و توصیهای گفته شود و باید از دل جامعه بجوشد و رشد طبیعی خودش را داشته باشد، ولی نقش دولت در اصلاح و ارتقای فرهنگ جامعه حتی با رعایت این نکته که فرهنگ نباید توصیهای باشد، نقش اول است.
وی درباره تأثیر گذاری دولت در فرهنگ مردم گفت: تمام ساختارهای اجتماعی، وضعیت آیین نامهها و کلیه مناسبات اجتماعی که توسط مجلس و دولت وضع میشود بر فرهنگ مردم تأثیر گذار است و هر اقدام کوچک و بزرگی که در مقام قانون گذاری و آیین نامه نویسی و اجرا، در کشور صورت میگیرد، باید از پیوست فرهنگی برخوردار باشد.
نجات فرهنگ غریب
حجتالاسلام پناهیان در ادامه افزود: پیوست فرهنگی که نگاه به توسعه و معنویت ناب اسلامی دارد در جامعه وجود ندارد و علت آن دلایل مختلف سیاسی و این که بسیاری از مسؤولان جامعه ما از دانش فرهنگی پایینی برخوردار بودهاند، اگر چه انسانهای خوبی بودند ولی توان مدیریت فرهنگی و تدبیر در عرصه فرهنگ را نداشتند.
وی در پایان خاطر نشان کرد: تاکنون فرهنگ به شدت در جامعه ما غریب بوده و به عنوان مسأله فرعی به آن نگاه شده است در حالی که رییس دولت هوشمند، اگر برنامه ای برای اصلاح فرهنگی داشته باشد، آن را به عنوان مهمترین عامل در همه بخشها قرار میدهد.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰